Suomalaista luontoa, arkkitehtuuria ja kulttuuria Ruukkien reitillä

13.12.2016 | Pyöräily | Sannamari Suojanen, Outi Mustalahti

Helsinki-Vantaan lentoasemalta nousimme laadukkaasti varusteltuun tilausbussiin ja aloitimme matkamme kohti läntistä Suomea. Matka sujui joutuisasti valtateitä pitkin. Saavuimme historian havinaa huokuvan Noormarkun Ahlströmin ruukin alueelle alkuillasta ja rentouduimme hetken teekupposten äärellä. Hotellihuoneisiin päästyämme seisoimme vain hetken hiljaa ja ihailimme näkymää. Historialliset rakennukset pitävät sisällään modernisti ja kauniisti sisustetut huoneet nykyaikaisin varustuksin. Kokonaisuutta oli pakko pysähtyä ihailemaan.

sangyt

syksyinen-maisema-noormarkussa

Kävelimme lyhyen matkan Ruukin halki Kolin tilaussaunalle, joka sijaitsee kauniissa jokimaisemassa. Sauna oli lämmin ja kaikki halukkaat pääsivät nauttimaan lämmöstä. Meillä oli myös mahdollisuus pulahtaa uimaan seesteisesti virtaavaan, pieneen Noormarkun jokeen. Vilukissoina jätimme tämän mahdollisuuden käyttämättä, vaikka voimme vain kuvitella, kuinka ihanaa on uida helteisen kesäpäivän päätteeksi, auringon laskiessa, viileässä ja kirkkaassa jokivedessä.

Illan hämärtyessä kävelimme lyhyen luontoreitin vanhan aarniometsän keskellä shamaanioppaan johdolla. Hän kertoi elävästi tarinoita varhaissuomalaisten elämästä ja tavoista. Metsässä pysähdyimme Kauttuankosken tulipaikalle, jossa loimutti upea nuotio ja kuulimme lisää tarinoita suomalaisuudesta. Siellä nautimme myös nokipannukahvit, jotka maistuivat todella hyvältä. Miten voikaan yksinkertainen makuelämys olla niin hyvä?

Palasimme takaisin saunatiloihin, jossa meitä odotti runsas Buffet du Chef -noutopöytä. Se notkui satakuntalaisista metsien ja vesien antimista, kuten sienistä, marjoista, villiyrteistä ja riistasta. Monipuolisuudessaan ruokahalua herättävää ja maistelun halua kiihottavaa. Tämän jälkeen oli ihana vetäytyä oman huoneen hiljaiseen rauhaan yöunille.

Loistavasti nukutun yön jälkeen aloitimme aamumme runsaalla aamiaisella noutopöydästä. Täytyy mainita, että nukuimme loistavasti ja heräsimme virkistyneinä. Noormarkun ruukin kulttuurikierros kävellen aloitettiin kello 10.00 oppaan kanssa. Pääsimme tutustumaan Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Maireaan ja Ahlström Voyage- näyttelyyn.

Villa Mairea on vaikuttava läpileikkaus Alvar Aallon arkkitehtuuriin ja hänen suunnittelemiinsa huonekaluihin sekä astioihin. Ne on asetettu tyylikkäästi esille, ajatuksena, että tämä talo on toiminut yksityiskotina. Ahlström Voyage -näyttelyssä esitettiin elävästi suomalaisen teollisuushistorian kehittymistä, kyläyhteisön kehittymistä teollisuuden mukana ja ihmisten elämää Ahlströmin ruukkien palveluksessa. Näyttelyssä oli kattava esittely Ahlströmin tuotteista kautta sen historian. Mielenkiintoinen näyttely. Nautimme maittavan lounaan Noormarkun Ahlströmin klubilla ja kirjauduimme ulos hotellista. Matkamme jatkui kohti Leineperin ruukkia tilauslinja-autolla kello 13.30.

huonekalut

keltaiset-talot

Leineperin ruukille kuljettiin satakuntalaista perinnemaalaismaisemaa pitkin Paluksen ja Kullaan kylien kautta. Tutustuimme pieneen teollisuusruukkiin jalkaisin oppaan johdolla. Eroavaisuutena Noormarkkuun tämä ruukki on ollut selkeästi käsityöläisten ja pienteollisuuden toimipiste. Kirkasvetinen ja kuulas pikkujoki virtasi alueen poikki, historialliset rakennukset ovat hyvin säilyneet ja kauniisti entisöidyt. Jokaiseen rakennukseen liittyy tarina ja suurin osa niistä on edelleen asuttuja tai muussa aktiivisessa käytössä.

punaiset-talot-leineperissa

kasitoita

Käsityöläisten pajat ovat vaikuttava kokemus. Käsityöläisten työn seuraaminen ja heidän tuotteidensa ostaminen paikan päältä on tehty helpoksi ja helposti lähestyttäväksi. Iltapäiväteetä nautimme kierroksen päätteeksi kahvila-ravintola Savipakarissa, joka on entinen ruukin leipomo. Siellä on kolme valtavaa tulisijaa ja leivinuunia, joissa kylän naiset kävivät kypsentämässä leipänsä ja leivonnaisensa viikoittain. Mielenkiintoinen nähtävyys karkeine puupöytineen ja -penkkeineen sekä lampaantaljoineen. Lähdimme kohti Kauttuaa tilauslinja-autolla klo 17.00.

sepanpaja-ulkoa

Saavuimme illansuussa kauniiseen kartanomaiseen Kauttuan ruukkimiljööseen ja majoituimme Kauttuan klubille, joka on ruukin entinen päärakennus. Huoneissa odotti houkutteleva, pieni hedelmätarjotin, joka virkisti ihanasti mieltä ja kehoa. Koimme samanlaisen wau-elämyksen huoneesta ja sen sisustuksesta kuin Noormarkussa.

Pienen lepohetken ja suihkun jälkeen siirryimme nauttimaan illallista. Illallisen teemana oli wildfood, lähiruoka ja satakuntalainen noutopöytä. Valinnanvaraa oli jälleen lähes loputtomasti. Vaara syödä aivan liikaa on tällaisessa tilanteessa todella lähellä.

Illallisen jälkeen kävelimme pienen matkan rauhallisen kosken rannalle, jossa nautimme hiljaisuudesta, pimenevästä illasta ja nuotion loimusta. Ympärillämme kuului lehtipuiden havinaa, veden solinaa ja nuotiossa räiskähtelevien havupuiden ääniä. Raskaan päivän jälkeen rauhoittuminen tuntui hyvältä. Tämän jälkeen oli rentoutunut olo, hyvä siirtyä huoneeseen ja rauhoittua nukkumaan.

Jälleen sikeästi nukutun yön jälkeen nautimme monipuolisen ja ravitsevan aamiaisen, ja olimme valmiita päivän aktiviteetteihin. Kello 9.00 aloitimme opastetun vierailun Alvar Aallon suunnittelemassa terassitalossa ruukin alueella. Kello 10.00 saavuimme linja-autolla Euran esihistorian opastuskeskukselle. Opastuskeskuksen nimi on Naurava lohikäärme ja siellä saimme oppaan johdolla kattavan tietopaketin suomalaisesta esihistoriasta sekä esihistoriallisista esineistä, joita alueelta on löydetty.

terassitalo

esihistorian-opastuskeskus

Tästä siirryimme linja-autolla Luistarin muinaismuistoalueelle, jossa tutustuimme vanhaan kalmistoon. Alue ei kooltaan ole kovin suuri, mutta vaikuttavuuselementti sieltä löytyy. On jopa hämmentävää, että keskeltä nykyaikaista asutusta on löydetty rautakauden hautausmaa ja haudoissa on säilynyt esineistöä nykypäivään saakka.

Palasimme takaisin Kauttuan klubille, jossa nautimme lounaan ja kirjauduimme ulos hotellista. Kello 13.00 lähdimme tilauslinja-autolla takaisin kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää.