Ympyräreitti on pituudeltaan 40 km ja se kulkee Satakunnan maakuntajärven, Pyhäjärven kauniissa maisemissa. Reitin lähtöpaikkana toimii Esihistorian opastuskeskus Naurava Lohikäärme Eurassa. Reitti kulkee Pyhäjärven rantaa pitkin Köyliönjärvelle ja sieltä takaisin opastuskeskukselle. Pyöräiltäessä reitin kesto on yksi tai kaksi päivää. Me kuljimme reitin kuitenkin autolla.
Ensimmäisenä tutustuimme reitin lähtöpaikkaan Nauravaan Lohikäärmeeseen. Keskukseen on kerätty alueelta löydettyjä esineitä ja siellä voi tutustua lähemmin alueen historiaan. Mielenkiintoisin kohde keskuksessa mielestämme oli Emännän puku, jonka kopiota Tasavallan Presidentti Tarja Halonen on pitänyt Linnan juhlissa päällä. Puku oli hyvin näyttävä ja säilynyt yllättävän hyvässä kunnossa. Keskuksessa on myös pieni puoti, josta voi halutessaan ostaa muistoksi käyttöesineitä, esimerkiksi koruja tai vanhanaikaisia kalentereita.
Seuraavaksi jatkoimme Käräjämäelle sekä Luistarin muinaispuistoon. Kumpikin kohde on jäänteitä rautakaudesta. Käräjämäki sijaitsee hiekkaisella harjulla, jonka kukkulalla sijaitsevat niin sanotut käräjäkivet. Kivien ympyränmallinen muoto kertoo kansantarinoiden mukaan siitä, että paikalla olisi ennen pidetty käräjiä, mutta varmistusta tälle ei ole saatu. Harju on tosiasiassa entinen hautausmaa, josta on löydetty yli 200 hautapaikkaa. Käräjäkivet toivat mieleemme jollain tavalla Englannissa sijaitsevan Stonehengen, joten ei ole yhtään ihme, että ihmiset ovat ennenkin hakeneet jotain syvällisempää tarkoitusta kiville.
Luistarin muinaispuisto on Suomen laajin tutkittu rautakautinen kalmisto. Se on aidattu alue, jossa hautapaikat ovat merkitty pienen infon kera siitä, mitä haudoista on löytynyt. Yllätyimme, että niinkin pienikokoiselta alueelta on löydetty niin paljon hautoja. Myös se, kuinka paljon esineitä haudoista on löytynyt, oli mielenkiintoista luettavaa. Mielenkiintoisin taisi kuitenkin olla hauta, josta edellä mainittu Emännän puku on löytynyt.
Kävimme myös pikaisesti tutustumassa Kauttuan Linnavuoreen. Siellä pääsimme kunnolla luonnon lähelle ja pieni sade toi osakseen myös tunnelmaa. Jos reittiä pyöräilee, toimii Linnavuori mukavana taukopaikkana, jossa voi nauttia eväitä ja levähtää hetken ennen kuin jatkaa matkaa. Linnavuoren jälkeen matkasimme kohti ensimmäistä lintutornia. Matkan varrella pysähdyimme myös pikaisesti Katismaansaaressa tutustuaksemme paikkaan. Katismaansaari sijaitsee aivan järven rannalla tarjoten asiakkaille saunomismahdollisuuden upeassa maisemassa. Lisäksi siellä on pieni kioski, josta voi ostaa pientä purtavaa.
Matkamme jatkui kohti Kauttuan Ruukkia, joka sijaitsee entisen rautaruukin tunnelmallisella alueella. Pääsimme oppaan johdolla tutustumaan ruukkimiljööseen sekä arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin. Uniikit rakennukset kertovat ajan historiasta ja niihin liittyy paljon mielenkiintoisia tarinoita. Samanlaisia rakennuksia ei muualta löydä. Kauttuan Ruukki tarjoaa monenlaisia palveluja majoituksesta ravintolaan, saunomiseen sekä kokoustiloihin. Jokaisella rakennuksella on omanlainen tarinansa ja mieleenpainuvat kummitustarinat mietityttävät meitä edelleen. Esimerkiksi päärakennuksessa kummittelee eräs kartanon neiti, jonka huone sijaitsi aikoinaan kartanon yläkerrassa. Hän päätti elämänsä huoneen ikkunasta hyppäämällä ja sen takia hän kummittelee kartanossa sammutellen välillä valoja.
Läpi reitin voi nauttia perisuomalaisesta järvimaisemasta. Reitti kulkee pääasiassa pienempiä teitä pitkin, joten häiriötekijöitäkään matkan varrella ei kauheasti ole. Ajoimme seuraavaksi Kuninkaanlähteelle Kankaanpäähän. Kyseinen paikka on saanut nimensä siitä, kun kuningas Kustaa III vieraili alueella vuonna 1775.
Lopetimme päivämme toiselle lintutornille. Kapusimme jyrkät ja sateesta liukkaat portaat korkealle nauttimaan maisemista. Oppaamme mukaan kyseinen paikka on suosittu kohde lintuharrastajien keskuudessa varsinkin lintujen muuttoaikana. Mielestämme jo pelkän kauniin maiseman takia kannattaa kiivetä ylös lintutorniin, vaikka linnut eivät suurin mielenkiinnon kohde olisikaan. Lintutornin yhteydessä on myös laavu, jonka äärellä voi paistaa makkarat päivän päätteeksi raittiista ulkoilmasta nauttien.