Patikointia Koivistonkierroksella

14.2.2017 | Vaellus | Petra Kaitonen, Mirjami Raitanen

Lähdimme patikoimaan Koivistonkierrokselle Jämijärvelle. Pysäköimme automme Jämin laskettelurinteen parkkipaikalle ja siitä jatkoimme reitin alkuun Niinikodalle. Niinikodalla on viitoitus reitille ja kodalle pääsee myös esteettömästi.

Reitillä kuljimme 4,5 kilometrin verran jääkauden aikaansaamassa harjumaastossa ja lehmusmetsissä, maata peittävät jäkälät ja puolukkameri. Auringonsäteet pyrkivät metsään puiden välistä, mikä luo monivivahteisia maisemakuvia. Polku on helppokulkuista ja matkalla on vain yksi jyrkkä nousu, mutta rattailla ja pyörätuolilla reitille ei pääse. Reittikuvauksen mukaan vaativuus on keskivaativa, mikä pitää mielestämme hyvin paikkaansa.

Noin puolessa välissä reittiä pysähdyimme Koivistonvadin viereen laavulle grillaamaan makkaraa. Nuotiolla oli mukavaa kuunnella luonnon ääniä sekä tulen loimua. Tunnelma oli makkaraa paistaessa rauhallinen ja maistuvia makkarat olivatkin J. Koivistonvati on Hämeenkankaan suurin harjukuoppa. Harjukuopat ovat jääkauden aikaansaannoksia.

Ympyräreitti päättyy samaan paikkaan, josta lähtö tapahtuu.  Jämin Niiniharjunrinteellä on talvella mahdollisuus lasketella ja lumilautailla. Rinteeseen ei tykitetä lunta, joten se on auki sääolosuhteiden mukaan. Harjukuoppa oli vaikuttava ja näytti paikoittain aika jyrkältä. Pitää talvella mennä kokeilemaan!

Hiihtotunnelin vieressä oli myös porotarha ja patikoinnin jälkeen kävimme katsomassa poroja. Uusin tulokas oli parin kuukauden ikäinen porovauva.

Jämikeskus tarjoaa erilaisia palveluja. Jämikeskukselta löytyy hotelli ja alueelta voi vuokrata myös mökin. Luonto- ja liikuntakeskuksella on luontonäyttely, jossa esitellään Suomessa esiintyviä kivilajeja ja Hämeenkankaalla nähtäviä eläimiä. Liikuntakeskukselta löytyy myös kuntosali sekä 625 metriä pitkä hiihtotunneli. Lomahotelli Jämin ravintola tarjoaa lounasta noutopöydästä sekä á la carte annoksia.

Reitti on elämyksellinen. Maastonmuodot olivat kauniita, emmekä olleet ennen nähneet sellaisia. Mielestämme reitti on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja suosittelemme reitin kokeilua!