Luontoreitti Suomen Rivieralla

13.12.2016 | Vaellus | Sara Lahtinen, Ronja Lehtinen

Syyskuun kolmastoista päivä oli tiistai. Aurinko paistoi korkealta taivaalta ja lämmitti meitä hyytävän merituulen puhaltaessa. Sää suosi meitä, vaikka syksy oli jo saapunut Länsi-Suomeen ja selkeät ruskan merkit näkyivät puiden lehdissä ja Yyterin kasvustossa. Aloitimme reittimme vaelluksen Yyterin kylpylähotellin uudelta tänä kesänä valmistuneelta rantaravintola Helmeltä. Ravintola ja sen terassi luovat uutta ilmettä Yyterin rannoille, ja ravintola tarjoaa uusia innovatiivisia palveluja Santojen ja Lietteiden lenkkien vaeltajille sekä Yyterin vierailijoille. Sesonkiluonteisuus on vaikuttanut Helmen aukioloaikoihin, ja ravintola ja sen terassi ovatkin auki asiakkaille kesäkuun alusta elokuun loppuun. Kuitenkin niille vaeltajille, jotka suosivat vaellusta kesäkauden ulkopuolella, löytyy mahdollisuus nauttia virvokkeita ja pientä purtavaa Yyterin kylpylähotellissa sijaitsevasta kahvilasta tai ravintolasta.

saralahtinen1

saralahtinen2

Rantaravintola Helmeltä ryhdyimme vaeltamaan Santojen lenkkiä veden linjaa pitkin etelää kohden. Vaelsimme rauhalliseen tahtiin kuunnellen rentouttavia aaltojen luomia ääniä ja nautiskellen kadehdittavan kauniista näköalasta, jonka Yyterin sannat ovat meille luoneet. Yyterin Santojen lenkki on merkitty sinisin neliöin, ja tämä mahdollistaa reitin helppokulkuisuuden aloittelijalle tai ammattilaiselle. Santojen lenkki on suurimmaksi osaksi kulkua Yyterin hienolla, pehmeällä hiekalla ja antaa vaeltajalle ainutlaatuisen kokemuksen, jota ei voi kokea muualla Suomessa. Rantaa kävellessämme teki mieli heittää kengät pois jalasta ja nauttia kosteasta ja kylmästä hiekasta varpaissa. Hiekkaranta tarjoaa vaeltajalle mahdollisuuden rentoutua ja antautua täysin luonnon tarjoamaan huolettomaan ja vapaaseen olotilaan.

saralahtinen3

saralahtinen4

Käveltyämme upean rantaosuuden loppuun siirryimme reitin toiselle osuudelle: salaperäiseen metsään. Tiheä puusto suojasi meitä lämmittävältä syysauringolta. Vaikka olimmekin metsässä, luontoreitin dominoiva piirre, santojen hieno hiekka, jatkui alussa metsäpolullakin. Metsän hiljaisuus ja levollinen tunnelma hellivät mieltä. Näimme kanervikossa jopa rantakäärmeen!

saralahtinen6

saralahtinen5

Metsäosuuden loppupuolella saavuimme yhdelle luontoreitin eittämättä hienoimmalle nähtävyydelle: Keisarinpankille. Keisarinpankki on 16 metriä korkea dyyni, Yyterin dyyneistä kaikkein korkein. Istahdimme dyynille hetkeksi ihailemaan edessämme avautuvaa näyttävää maisemaa. Lempeä tuulenvire hyväili kasvojamme ja horisontissa näkyi aava, tyyni meri.

ronjalehtinen1

maariaberg1

Hetken levähdettyämme jatkoimme matkamme luontoreitin loppuun asti. Lenkin lopussa on nuotiopaikka, jossa vaeltajien on mahdollista vaikka keittää nokipannukahvit ja paistaa makkaraa. Viiden kilometrin pituinen reitti päättyy Yyterin rannan parkkipaikalle. Upea sää, puhdas ja raikas ilma sekä ainutlaatuiset maisemat. Seurauksena levollinen ja virkeä mieli. Voiko syyspäivää paremmin viettää?

saralahtinen8