Luonnon lumoa Joutsijärvellä

12.2.2017 | Elämys | Sini Saarela, Anniina Taskinen

Kokoonnuimme Leineperin ruukin infossa 30.9 klo 12.00. Kulttuurihistoriallinen Leineperin ruukinkylä sijaitsee Ulvilassa ja on yksi parhaiten säilyneistä ja täydellisimmistä ruukinalueista Suomessa. Infossa meille näytettiin pienoismalli alueesta. Lähdimme Pirjo Valleniuksen opastuksella tutustumaan Leineperin ruukkiin.

Ensimmäisenä kävimme Taidepaja Lavosessa, jossa on esillä taidekäsitöitä ja käyttötekstiilejä. Tämän jälkeen kävimme tutustumassa Leineperin Ruukin Pajaan, jossa on perinteisesti taottuja pajatöitä. Samassa rakennuksessa sijaitsee Kankipaja, joka on idyllinen 400 neliön juhlatila. Joen toisella puolella sijaitsee masuuni, joka valmistui vuonna 1787. Masuunin viimeiset puhallukset tehtiin vuonna 1891 ja raudanjalostus kokonaisuudessaan päättyi Leineperissä 1902.

Kylmän syystuulen tuiskeesta saavuimme kahvila-ravintola Savipakariin, jossa vastaleivotun munkin tuoksu kantautui neniimme. Munkkikahvien jälkeen jatkoimme matkaa Pikku-Pakariin. Pikku-Pakari on sepän mökki mukavuuksin, jonne mahtuu yöpymään 4-6 henkilöä.

Ruukilta jatkoimme matkaa varsinaiseen kohteeseemme, eli Kullaan Joutsijärvelle. Joutsijärven seutu on näillä leveyspiireillä ainutlaatuista erämaaluontoa ja siellä on mahdollista kohdata esimerkiksi kalasääskiä sekä mehiläishaukkoja.

Parkkeerasimme automme Kylmälahden tietämille, josta lähdimme vaeltamaan kohti Tuurunkankaan autiotupaa. Reitti luokitellaan keskivaikeaksi, ja se on paikoittain hyvin kivikkoinen.

Matkalla ylitimme vesistön kahdessa kohdassa erilaisilla venelosseilla, joista ei elämyksellisyyttä puuttunut. Kova tuuli ja aallokko toivat ohjelmaan pientä lisähaastetta ja jopa vaaran tuntua.

Tuurunkankaalla evästimme luonnon helmassa ja palasimme samaa reittiä takaisin.

Retkemme oli hyvin onnistunut ja syyspäiväämme piristi lähes pilvettömältä taivaalta paistava aurinko. Reitin ehdottomia vetovoimatekijöitä ovat sen keskeinen sijainti, palvelutarjonta sekä upeat, vaihtelevat maastonmuodot.

Reitti sopii vaikeakulkuisuutensa takia aikuisille. Järven eteläpuolella tosin kulkee helpompikulkuisempi 4,2 kilometrin luontopolku, joka on suunnattu etenkin lapsiperheille.