Pyhäjärviseutu kutsuu luontoon

Eura

OutdoorsSatakunta-Wildlife-Icon-Green
Nähtävyydet
  • Monipuoliset järvimaisemat
  • Rikas linnusto
  • Köyliönjärven kansallismaisema

» Lataa esite

Vaativuus:

Helppo

Soveltuvuus:

Päiväretkeilijät sekä yöpyvät retkeilijät

Reittimerkinnät:

Koskeljärveltä löytyy 4,5 kilometrin pituinen merkitty reitti. Pyhäjärven pohjoisosassa on 3,5 kilometrin pituinen merkitty luontopolku.

 

  • Tiedot
  • Palvelut

Pyhäjärviseudun teemareitti sopii luontoa rakastavalle ulkoilijalle. Satakunnan kolme erilaista järveä Pyhäjärvi, Köyliöjärvi ja Koskeljärvi tarjoavat upean järviympäristön monipuoliseen liikkumiseen ja lintujen  tarkkailuun.

Reittikuvaus

Koskeljärvellä Uhratun pysäköintialueelta kulkee reitti Pyhäniemen laavulle, jossa on kuivakäymälä sekä tulentekopaikka. Pyhäjärven pohjoisosan luontopolku (Hiittenkarin luontopolku) kulkee Kauttuan ruukinpuiston, Lohiluoman ja Hiittenkarin alueella. Molemmilla reiteillä maasto on tasaista, ajoittain kuljetaan pitkospuita pitkin.

Hyvä tietää

Pyhäjärviseudun järvet on luokiteltu kansainvälisesti arvokkaiksi lintuvesiksi ja ne kuuluvat Natura 2000-verkostoon. Pyhäjärvellä ja Köyliönjärvellä on pääasiassa loma-asutusta, Koskeljärvi on puolestaan Lounais-Suomen suurin mökitön järvi.

Säkylän Pyhäjärvi on sekä Satakunnan että Varsinais-Suomen maakuntajärvi. Pyhäjärven lintuja voi tarkkailla Sarvonlahden lintutornista (kartalla no 5) ja Katismaan saaresta (kartalla no 6) Säkylässä sekä Mannilan kylän rannasta (kartassa no 7) Eurassa.

Köyliönjärvi on tunnettu vanhasta kansantarusta, jonka mukaan talonpoika Lalli surmasi Piispa Henrikin järven jäällä. Köyliönjärven kulttuurimaisema on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Köyliönjärven lintutorni (kartassa no 8) löytyy Pispantien päästä Säkylässä. Lisäksi Köyliönjärven lintuja voi tarkkailla Yttilän Ottasta (kartassa no 9).

Koskeljärvi on erämainen, mutta erittäin rikas lintujärvi, jossa erityisesti muutto- ja pesimäaikaan voi nähdä useita lintulajeja. Järveltä löytyy jopa yksi Suomen lintujärvien tiheimpiä härkälintukantoja. Koskeljärven lintutorni ja -lava löytyvät Latosaaren alueelta (kartassa no 1).

Järvet soveltuvat retkeilyyn, kalastamiseen, melontaan, soutamiseen, retkiluisteluun ja hiihtämiseen. Järvillä ei ole vesipisteitä, joten omat juomapullot kannattaa varata mukaan.

Reitin alkuun

Koskeljärven merkitylle reitille on kaksi vaihtoehtoista lähtöpistettä. Toinen sijaitsee Latosaaressa (kartassa no 1, Kaupunginpääntie, Eura) ja toinen Uhratussa (kartassa no 2, Uhratuntie, Eura). Molemmissa paikoissa on parkkialue. Lisäksi kolmas pysäköintialue sijaitsee vähän sivummalla Härkluomassa (kartassa no 3, Härkluomantie, Eura). Hiittenkarin luontopolulle pääsee esimerkiksi Sepäntien risteystä lähellä olevalta parkkipaikalta (kartassa no 4, Pyhäjärvi-instituutti).

Yöpyminen

Koskeljärvellä yöpyminen on mahdollista laavuilla, jotka sijaitsevat Latosaaressa, Pyhäniemessä, Härkluomassa sekä järvellä sijaitsevan saaren, Isoluodon, pohjoispäässä. Myös Köyliönjärvellä on laavu Pispantien päässä (kartassa no 8). Pyhäjärvellä ja Köyliönjärvellä on leirintäalueita, joissa on mahdollista yöpyä (esim. Kristalliranta, Sieravuori ja Valasranta).

Kuva: Julia Bragge

Linkit

Pyhäjärvi-instituutti
www.pyhajarvi-instituutti.fi/
www.pyhajarvensuojelu.net
Sepäntie 7, Ruukinpuisto
27500 Kauttua
02 838 0600

Leader Pyhäjärviseutu ry
www.pyhajarviseutu.fi/matkailu

Metsähallituksen sivustot
www.luontoon.fi/koskeljarvi
www.retkikartta.fi/

Hiittenkarin luontopolku
Hiittenkarin luontopolku

Vaaljärven lintutorni
kiakarihikers.blogspot.fi/2015/09/vaaljarvenlintutorni.html

Majoitus ja palvelut

Kristalliranta
www.kristalliranta.fi

Huvila Haapsaari
www.huvilahaapsaari.fi/

Kauttuan Klubi
www.vierastoiminta.a-ahlstrom.fi/index.php/kauttuan-klubi.html

Sieravuori
www.sieravuori.fi/

Katismaan Saari
www.katismaansaari.fi

Valasranta
www.valasranta.fi

Ilo Adventures
Iloadventures.com

Gofinland
www.gofinland.fi/eura/vuokramokit