Sivuharjun ja lähdeluonnon reitti | 4,0 km

Säkylä

OutdoorsSatakunta-Vaellus-Icon-Green
Nähtävyydet
  • Myllylähde, Lirikaivo
  • Ylivirtauksen havaintokohde
  • Turvekammi
  • Pönttöpuisto

» Lataa esite

Vaativuus:

Helppo

Soveltuvuus:

Päiväretkeilijöille ja yöpyjille

Kesto:

1,5 – 3 tuntia kävellen

Reittimerkinnät:

Opasteviittoja reitin varrella, valaistu reitti

  • Tiedot
  • Palvelut
  • Kartat ja oppaat

 

Sivuharjun ja lähdeluonnon reitti Virttaalla tarjoaa upeita jääkauden merkkejä Säkylänharjun alueella, keskellä Lounais-Suomen ainoaa yhtenäistä harjujaksoa. Ainutlaatuisen harjuluonnon maisemia voi ihastella leveällä polulla kulkiessa, kuten myös korkeuseroiltaan vaihtelevalla pitkospuureitillä. Pitkospuut kiertävät kauniin Myllylähteen ja kulkevat puron vartta, jossa on lähteen ylivirtaaman havaintokohde.

Reittikuvaus

Sivuharjun ja lähdeluonnon reitti on yksi Harjureitin monista kierrosvaihtoehdoista. Reitti lähtee Virttaalta (kuuluu Oripäähän) Toimintaloman vuokramökkialueelta. Aluksi kuljetaan leveää ja suoraa Sivuharjun polkua Myllylähteen pitkospuille. Myllylähteellä kierretään kilometrin mittainen pitkospuureitti. Pitkospuut haarautuvat ja on mahdollista pysähtyä Turvekammin taukopaikalle, jossa on tulentekomahdollisuus. Turvekammin lähellä sijaitsee myös Varaustupa, jossa on mahdollisuus yöpyä. Reitin varrella voi tutkia luonnosta ja eläimistä kertovia tietotauluja. Pitkospuut kiertävät Myllytuvan, jonka vieressä virtaa kaunis puro. Myllytuvalla on myös geologian ja pohjaveden näyttely, josta saa lisätietoa alueen ainutlaatuisesta maastosta. Takaisin lähtöpaikkaan palataan samaa reittiä. Lähtöpaikan läheisyydessä voi tutustua Pönttöpuistoon, joka koostuu Lintutuvasta, Luppokodasta, Kotasaunasta ja Savusaunasta. Lintutuvassa on nähtävillä tietotauluja alueella esiintyvistä lintulajeista.

Hyvä tietää

Auton voi parkkeerata reitin lähtöpaikalle, Toimintaloman edustalla sijaitsevalle asfaltoidulle tielle. Reitin lähtöpaikan Kantolaavulla sijaitsee ulkokäymälä. Lisäksi reitiltä löytyy kaksi muuta ulkokäymälää Juvankoskilaavulta ja Turvekammilta. Laavun luona on nuotiopaikka, jossa on mahdollisuus tehdä tuli ja syödä mukana tuotuja eväitä. Toimintalomasta voi tilata reitillä oleviin kohteisiin ruoka- ja nokipannukahvipalveluita. Sivuharjun reitin varrella on Juvankoskilaavu, joka sijaitsee aivan polun vieressä. Reitillä on juomapisteenä lirikaivo. Varaustuvan, Metsäsaunan ja Myllytuvan voi vuokrata sekä päivä- että yöpymiskäyttöön. Varaustuvassa on jääkaappi, keitto- ja paistovälineitä sekä patjat ja peitot. Toimintaloman alueella on myös vuokrattavissa mökkejä, juhlatiloja, savusauna, iso lämpöamme sekä Kotasauna.

Vaativuus

Sivuharjun polku on tasainen ja helppokulkuinen. Sateisella säällä kannattaa varautua siihen, että Myllylähteen pitkospuut voivat olla liukkaat.

Reitin alkuun

Toimintalomantie 2
32560 VIRTTAA

N60 58.445 | E22 34.170

Kuva: Essi Hietanen

Majoituspaikat ja palvelut

Toimintaloma
Toimintalomantie 2, 32560 VIRTTAA
Puh. 0400 595 898
(myös kokoukset, juhlatilat, saunat)
www.toimintaloma.fi
Tiedustelut
esa.lahteenmaki@harjureitti.fi

YouTube-kanavan nimi: Toimintaloma

Virttaan Eräveikkojen maja
Säkyläntie 215, 32560 Loimaa
www.vev.fi
Puh. 0500 467 218

Vampulan ulkoilumaja
Harjuntie 407, 32610 Vampula
www.vampulanurheilijat.fi
Puh. 040 770 7844
(myös kokoukset, juhlatila, sauna)

Kristalliranta
Säkyläntie 275, 27800 Säkylä
Puh. 045 801 3554
www.kristalliranta.fi

Gofinland
www.gofinland.fi/sakyla/vuokramokit

 

Linkit

Harjureitti
www.harjureitti.fi

 

 

Karttoja alueesta löytyy osoitteesta www.harjureitti.fi