Polkureitti Kaasmarkku, Ulvila | 7 km (14 km)

Ulvila

OutdoorsSatakunta-Vaellus-Icon-Green
Nähtävyydet
  • Keskinen Mylly
  • Hiidenkiuas

» Lataa esite

Vaativuus:

Keskivaativa

Soveltuvuus:

Päiväretkeilijöille

Kesto:

Noin 4 –7 tuntia

Reittimerkinnät:

Reitti on merkitty puisilla kylteillä koko matkan pituisesti. Ainoastaan taimikon kohdalla reittimerkkeinä toimivat oranssipäiset viitoitukset. Reittimerkinnät ovat osittain puutteelliset.

  • Tiedot
  • Palvelut

 

Polkureitti sopii hyvin päiväretkeilijälle, joka haluaa viettää päivän luonnon helmassa. Reitillä pääset kokemaan palan Satakunnan ainutlaatuista historiaa. Ota käyttöön kaikki aistisi ja jätä arjen kiireet taaksesi. Reitin maasto on vaihteleva. Matkan varrella on kaunista vesistöä, peltoa, sankkaa havumetsää, nuorta taimikkoa ja metsäautotietä. Korkeuseroja ei ole, vaan maasto on melko tasaista.

Reittikuvaus

Reitti alkaa vanhan Keskisen myllyn pihapiiristä. Myllyn nurkalta löydät opastetaulut, jotka ohjaavat sinut polun lähtöpisteeseen. Polkureitti alkaa vaikeakulkuisella, kivikkoisella ja kapealla osuudella kahden joen solistessa ympärillä. Jokiosuuden jälkeen nouset Mäkelän riihelle, josta jatkat matkaa pellonpientaretta pitkin, päätyen Kivialhontien reunaan. Jatka tietä oikealle, kunnes opasteet ohjaavat kääntymään vasemmalle Honkalantielle. Jatka Honkalantietä, kunnes päädyt peltotielle. Kulje  peltotienlaidalla olevien opasteiden mukaan, kunnes päädyt havumetsän laitaan. Polun vasemmalla puolella sijaitsee kaksi kumparetta, joista toisen laelta löydät Pronssikautisen (n. 1300eKr.) hiidenkiukaan. Metsässä merkittyä reittiä jatkat Puolivälin tulille saakka. Puolivälin tulilta löytyy nuotiopaikka sekä ulkokäymälä. Voit jatkaa matkaa Salomonkallion suuntaan tai palata takaisin lähtöpisteeseen. Puolivälin tulilta matkaa voi jatkaa opasteiden mukaan Salomonkallion suuntaan. Havumetsä vaihtuu noin kilometrin jälkeen valoisammaksi taimikoksi. Täällä polku on merkitty puisilla, oranssilla maalilla merkityillä viitoituksilla. Noin kilometrin jälkeen taimikko muuttuu helppokulkuisemmaksi, vanhaksi metsäautotieksi. Loppumatkan 4 kilometriä kuljet leveää, soraista metsäautotietä pitkin Salomonkalliolle saakka.

Hyvä tietää

Reitillä ei ole juomavesipisteitä, joten on hyvä varata omaa juomaa mukaan. Reitti on janareitti, joka lähtee Keskiseltä myllyltä ja loppuu Salomonkalliolle.Opaskyltit ovat paikoitellen suunnattu huonosti. Reitti ei ole kaikilta osin esteetön, esimerkiksi polun alussa sijaitsevat portaat ja sillat ovat kaiteettomia.

Lähialueella sijaitsee Leineperin ruukki, joka on valtakunnallisesti merkittävä historiallinen rakennettu kulttuuriympäristö. Nykyisin ruukki on elävän kädentaidon ja ruukkihistorian keskus.

Vaativuus

Reitti kulkee alussa pitkin kapeaa ja paikoittain vaikeakulkuista polkua, jonka molemmin puolin virtaa vesi. Suuri osa reitistä on helppokulkuista, eikä korkeuseroja juurikaan ole.

Reitin alkuun

Myllärinkuja
29310 Kaasmarkku

Julkisilla kulkuneuvoilla: Paikalle on mahdollista saapua Porin paikallisliikenteen busseilla. Porin linjojen www-sivujen kautta on suora linkki paikallisliikenteen reittioppaaseen, tätä kautta on helppo katsoa bussiaikataulut. Paikalle on kuitenkin helpointa saapua omalla autolla.

Kuva: Soile Murtola

Majoituspaikat

Karhufest Oy
Pikku-Pakari mökkimajoitus Leineperistä
Karhufest

Linkit

Polkureitti-Kaasmarkun Vanhemmat ry

Palvelut

Leineperin Ruukki
www.leineperinruukki.fi

Nakkila Golf
www.nakkilagolf.fi

Salomonkallio Oy, talviurheilukeskus
www.salomonkallio.fi