Harjureitti: Isosuon pitkospuut | n.7 km

Säkylä

OutdoorsSatakunta-Vaellus-Icon-Green
Nähtävyydet
  • Näköalalaavu
  • Pönttöpuisto
  • Jääkauden synnyttämät harjut

» Lataa esite

Soveltuvuus:

Päiväretkeilijöille ja kuntoilijoille

Kesto:

Noin 2– 3 tuntia

Reittimerkinnät:

Opasteet pitkospuille ja näköalalaavulle.

  • Tiedot
  • Palvelut
  • Kartat ja oppaat

 

Isosuon pitkospuut tarjoaa rauhallisen ja helppokulkuisen vaellusreitin Lounais-Suomessa, Säkylänharjun alueella keskellä Lounais-Suomen ainoaa yhtenäistä harjujaksoa. Reitillä suoalue ylitetään pitkospuita pitkin, ja ympäröivä metsä muistuttaa Lapin lumoavia maisemia. Valoisa kangasmetsä tarjoaakin hienot puitteet päiväretkeilyyn ja luonnosta nauttimiseen.

Reittikuvaus

Kantolaavun lähtöpaikalta reitin alkuun löytää helposti opasteiden avulla. Reitti alkaa noin 300 metriä pitkällä, helposti kuljettavalla metsäpolkuosuudella. Sen jälkeen alkavat pitkospuut, joiden vieressä kulkee talvisin myös hiihtolatu. Pitkospuita pitkin kuljetaan noin 2 kilometrin matka kauniilla suoalueella. Pitkospuiden loppuessa reittiä jatketaan Harjureittiä pitkin opasteiden mukaan näköalalaavulle, jossa voi halutessaan levähtää. Reitti on helppokulkuista kangasmetsää, ja maasto suoalueella on tasaista, mutta loppuosa Harjureittiä Näköalalaavulle on vahvasti nousuvoittoinen. Reitin lopussa paluu parkkialueelle tapahtuu kulkemalla autotien reunaa pitkin.

Hyvä tietää

Isosuon pitkospuut on yksi Harjureitin monista kierrosvaihtoehdoista. Yhdistämällä sen esimerkiksi Pääharjun kierrokseen, 8 km, saa reitistä huomattavasti pidemmän ja monipuolisemman. Harjureitin alueella sijaitsee myös Pönttöpuisto, jossa voi tutustua lahopuihin rakennettuihin lintukoteihin. Isosuon pitkospuiden varrella retkeilijöitä opastamassa on muutamia luontoaiheisia tauluja. Juomapisteitä ei ole, joten oma juomavesi kannattaa varata mukaan. Reitin kulku sivuaa varuskunnan harjoitus-ja ammunta-aluetta, jonne on kylteillä merkittynä pääsy kielletty.

Vaativuus

Reitin maasto on helppokulkuista ja se pitää sisällään myös korkeuseroja. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että pitkospuut ovat osittain huonokuntoisia. Reitti ei sovellu liikuntarajoitteisille tai pienille lapsille pitkospuiden kunnon takia.

Reitin alkuun

Loimaa-Säkylä tie no 213; Isosuon lähtöpaikka, jossa on Säkylän ja Oripään kunnan rajamerkki ja maakuntaraja.

N 60° 58.7421’E 22° 34.2932

Kuva: Emmi Tappura

Majoituspaikat ja palvelut

Toimintaloma
Toimintalomantie 2, 32560 VIRTTAA
Puh. 0400 595 898
(myös kokoukset, juhlatilat, saunat)
www.toimintaloma.fi

Tiedustelut
esa.lahteenmaki@harjureitti.fi

Virttaan Eräveikkojen maja
Säkyläntie 215, 32560 Loimaa
www.vev.fi
Puh. 0500 467 218

Vampulan ulkoilumaja
Harjuntie 407, 32610 Vampula
www.vampulanurheilijat.fi
Puh. 040 770 7844
(myös kokoukset, juhlatila, sauna)

Kristalliranta
Säkyläntie 275, 27800 Säkylä
Puh. 045 801 3554
www.kristalliranta.fi

Gofinland
www.gofinland.fi/sakyla/vuokramokit

Linkit

Harjureitti
www.harjureitti.fi
Tarjolla kahdeksan eri kierrosvaihtoehtoa.