Merellinen Rauma ja kulttuuriperintö

Rauma

OutdoorsSatakunta-Pyoraily-Icon-Green
Nähtävyydet
  • Kauppatori
  • Pyhän Ristin kirkko
  • Vesitorni
  • Merimuseo
  • Poroholma

» Lataa esite

Vaativuus:

Helppo

Soveltuvuus:

Lapsiperheet, satunnaiset pyöräilijät

Reitin pituus:

Noin 10-12 km

Tarvittavat varusteet:

Pyörä (oma tai vuokra) ja kypärä

  • Tiedot
  • Palvelut
  • Kartat ja oppaat
  • Kuvia

 

Reitti kulkee pääosin pyöräteitä pitkin kaupunkialueella, ja matkan varrella pääset tutustumaan Raumaan, sen historiaan ja tämän päivän kaupunkikuvaan. Reitti soveltuu omaan tahtiin kuljettavaksi vaikka lastenkin kanssa. Pyöräreittiin voit kuluttaa aikaa sen verran kuin itsellesi sopii, vajaasta tunnista koko päivän kestävään pyöräilyelämykseen. Löydät matkan varrelta myös ruoka- ja majoituspaikkoja.

Reittikuvaus ja nähtävyydet

Polkupyöräreitti alkaa Vanhan Rauman sydämestä, Kauppatorilta (kartassa nro 1). Torilla on vanhat perinteet raumalaisella Pystökaffeella. Pystökaffe on tavallista kahvia tai pannukahvia, joka myydään torikojuista ja nautitaan seisten kanssaihmisten kanssa rupatellen. Pystökaffetta on tarjolla aina aamuvarhaisesta keskipäivään.

Torin laidalla on suuri keltainen rapattu rakennus. Se on entinen Raatihuone, jossa toimii nykyisin museo, museokauppa ja kesäaikaan myös matkailuneuvonta. Raatihuone on ympärivuotisesti auki ja siellä pääset tutustumaan vaihtuviin näyttelyihin ja pitsinnypläyksen saloihin.

Reitti kulkee Vanhan Rauman pohjoisreunaa Pyhän Ristin kirkolta Kirstin talolle (2), joka on merimiehen kotimuseo. Kirstin talon jälkeen kurvataan puusillan yli ja saavutaan Hauenkuonolle, Taidemuseon edessä olevalle kaivolliselle aukiolle. Sieltä mutkitellaan Kuninkaankadun kautta Kitukrännin läpi Kalatorille. Kalatorin laidalta löydät myös laivanvarustajan kotimuseo Marelan sekä Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot.

Nummen alueella voit ihailla idyllistä puutaloaluetta ja nousta Rauman vesitorniin (3) katselemaan maisemia yli kaupungin. Tornissa on kahvila ja näköalatasanne. Merimuseo (4) sopii kaikenikäisille. Rauman merellisyyteen pääsee tutustumaan paitsi perinteisellä museokierroksella myös laivasimulaattorilla. Läheinen Kipparipuisto Kanalinrannassa tarjoaa tekemistä lapsille.

Monipuolinen lomakeskus Poroholma (5) ja Otanlahden rantapuisto tarjoavat muun muassa majoitusta, kahvila-ravintoloita, vesibussiristeilyjä ja uimapaikkoja. Suvitien venelaitureiden päässä sijaitsee Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo sekä kaunis merinäköalapaikka.

Hyvä tietää

Raumalla voit vuokrata polkupyörän Poroholman leirintäalueelta sekä keskustasta urheiluliike Pyörä Nurmelta. Kesäisin myös Hotelli Vanha Rauma vuokraa pyöriä. Rauman matkailusaariin (Kylmäpihlaja, Kuuskajaskari, Reksaari, Nurmes) pääsee tutustumaan kesäisin vesibussin kyydissä joko Poroholmasta tai Merijakamolta (Syväraumanlahti).

Tarkistathan kohteiden aukioloajat kesäsesongin ulkopuolella. Osa Vanhan Rauman kaduista on mukulakiveä, joten pyörää voi joutua välillä taluttamaan.

Julkisella liikenteellä Raumalle pääset vain linja-autolla.

Reitin alkuun

Kauppatori Rauma
Isokirkonkatu 5-7, 26100 RAUMA

N61° 7’ 41.14” , E21° 30’ 39.52”

Majoitus ja palvelut

Hotelli Vanha Rauma
Vanhankirkonkatu 26, 26101 Rauma
Puh. 02-8376 2200
www.hotelvanharauma.fi

Best Western Hotel Kalliohovi
Kalliokatu 25, 26100 Rauma
Puh. 02 838 81
www.kalliohovi.fi

Gofinland
www.gofinland.fi/rauma/vuokramokit

Kahvila-ravintola Torni
Vesitornintie 2, 26100 Rauma
Puh. (02) 8220 550
www.rosmariini.fi

Rauman merimuseo
Kalliokatu 34, 26100 Rauma
Puh. 02 822 4911
www.rmm.fi

Pyörä-Nurmi Oy, pyörän vuokraus
Kauppakatu 3, 26100 Rauma
010 2926510
www.pyora-nurmi.fi

Poroholman lomakeskus
Poroholmantie 8, 26100 Rauma
02 533 5522
www.poroholma.fi

Rauman saaristokuljetus
Poroholmasta Kuuskajaskariin ja Kylmäpihlajaan
www.raumansaaristokuljetus.fi

RSP-charter
Syväraumanlahdesta Nurmekseen ja Reksaareen
www.rsp-charter.fi

Kartat ja oppaat

Rauman kaupungin matkailuneuvonta
Palvelupiste Pyyrman
Valtakatu 2
02 834 3512
www.visitrauma.fi

Kartat

www.rauma.fi/visitrauma/visitrauma/kartat
www.rauma.fi/matkailuesitteet