Melonnan huumaa Merikarvialla, 22 km

Merikarvia

OutdoorsSatakunta-Melonta-Icon-Green

» Lataa esite

Vaativuus:

Monia eri vaihtoehtoja

Soveltuvuus:

Aloittelijat, kokeneet

Pituus:

22 km

 

  • Tiedot
  • Palvelut
  • Kuvia
Merikarvianjoen melontareitillä koet jännittäviä hetkiä koskia laskiessasi. Suvantokohdissa ja taukopaikoilla voit nauttia luonnonrauhasta. Ota eväät mukaan ja lähde elämykselliselle melontaretkelle!

Hyvä tietää

Merikarvianjoen 22 km melontareitti sisältää 11 koskea ja suvantoja. Melontaan kannattaa varata keskimäärin 6 h vesimäärästä, tauoista ja melontanopeudesta riippuen. Koskilla on taukopaikat käymälöineen ja laavuineen, joista valtaosaan on helppo rantautua. Reitin varrella on riippusiltoja (Stäävit- ja Piinukoski) sekä Purupakan uimaranta. Kalastus ja eräruokailut ovat yhdistettävissä melontaretkeen. Jokivarren kasvillisuus on rehevää ja kaunista, kuten Lankosken lehtoalue (luonnonsuojelualue). Merikarvialla sijaitsee pähkinäpensaan, vaahteran ja sinivuokon pohjoisraja Länsirannikolla.

Vaativuus

Omatoimimelontana reitti soveltuu kokeneille melojille, sillä koskien vaativuus vaihtelee 2:sta 3:een (vaikeahko-vaikea). Aloittelijat ja vähemmän meloneet voivat meloa reitin lyhyempänä osallistumalle ohjatulle melontaretkelle (Purolomat). Paras ajankohta melontaan on alkukesä ja syksy. Kun vettä on runsaasti, melonta sujuu vaivattomammin, mutta virtauksen tuoma vauhti tuo haastetta. Vähäisen veden aikaan haastetta tuo joen kivikkoisuus, mutta melonta on rauhallisempaa. Virtauksen määrän voit tarkistaa Ympäristökeskuksen nettisivuilta. Halutessasi lyhentää reittiä, voit aloittaa Puukoskelta tai Purupakasta ja lopettaa Holmankoskelle; melottavaksi jää 7-11 km lähtöpaikasta riippuen.

Reittikuvaus

Matka taittuu metsä-, viljely-ja mökkimaisemien halki Merikarvian keskustaan, päättyen jokisuistoon. Meloessa pääset lähelle luontoa: linnunlaulu, kosken kohina, kalojen polskahdukset ja linnut matkaseurana ovat oiva tapa rentoutua. Melontaretken jälkeen matkaa on mukava jatkaa Merikarvian monipuolisten matkailupalvelujen parissa vaikkapa mökkilomaillen, kalastaen tai pyöräillen.

Karttapisteet (1-8), joissa taukopaikat: laavu, käymälä ja parkkipaikka

Lankosken (kartassa 1) kupeessa on taukopaikka, majoituspalvelut ja kahvila-ravintolat. Turvallisin lähtöpaikka on kalastajien taukopaikka kosken alapuolella, Voimalauoma. Kosken yläpuolen Luonnonuomasta voivat lähteä vain erittäin hyvän koskenlaskutaidon omaavat melojat. Noin 6 km Lankoskelta Konihaarassa olevan saaren jälkeen vasemmalle käännyttäessä on taukopaikka (2), josta on kaunis näkymä joelle ja viljelymaisemaan. Konihaaran jälkeen ohitat oikealla puolella Tuorijoen, joka on pienuutensa vuoksi käytettävissä ainoastaan kevättulvien aikaan ja lokakuussa. Noin 1 km Konihaarasta on Puukoski (3): kalastajien suosima alue, jonne pääsee autolla. Sieltä voi laskea kanootin jokeen, mutta helpompi paikka löytyy ylävirrasta (Niittyniemen lomamökit, maksullinen alue). Noin 4 km Puukoskelta alavirtaan on Purupakka, Stäävit- ja Vaaditkosket (4): Koskien taukopaikkojen lisäksi Purupakalla on uimaranta. Purupakan ja Stäävitkosken erottaa vain 150 m suvanto. Stäävitkoski on riippusillan yläpuolella, Vaaditkoski alapuolella: Käänny koskenmutkasta vasemmalle kohti Vaaditkoskea;. Noin 3 km Vaaditkoskelta joki virtaa Piinukoskelle (5). Alita riippusilta ja saavut mutkan takana taukopaikalle, josta on korkealta hieno näkymä joelle. Noin 4 km Puukoskelta saavut Holmankoskelle (6). Noin 300 m ennen Holmankoskea joki haarautuu kahdeksi uomaksi. Valitse maastossa nuolimerkillä osoitettu oikeanpuoleinen uoma (vasemmanpuoleinen Terveyskeskuksen uoma on vaarallinen!). Osa Holmankoskesta voi olla ajoittain suljettu, joten tee etukäteistarkastus Merikarvian matkailusta. Koskella on rantautumispaikka ja Eumer Fishing Centerin palvelut. Pian Holmankosken jälkeen saavut Lehtisenkoskeen, josta noin 1 km päässä on Änkikoski (7): Molemmista pienistä koskista löytyy taukopaikat. Hyvä lopetuspaikka n. 2 km päässä Änkikoskelta on Salmelankoskella (8): Alakylän Mantanranta Salmelan sillan alapuolella.

Kuva: Altti Mäntylä, www.purolomat.net

Merikarvian Matkailu
Puhelin kesällä: 044 7246 310
Muina aikoina 044 7246 333
www.merikarvianmatkailu.fi
www.merikarvianmatkailu.fi/majoitus-meren-
ja-joen-laheisyydessa-

Merikarvianjoki
p. 044 7246 440
www.merikarvianjoki.fi

Purolomat (melontaretket, mökkimajoitus)
p. 041 4666 774
www.purolomat.net

Ympäristö.fi (vedenkorkeus ja virtaamatiedot)
www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesitilanne_ja_ennusteet