Lietteiden reitti, janareitti | 8,0 km

Pori

OutdoorsSatakunta-Vaellus-Icon-Green
Nähtävyydet
  • Yyterin lietteet, kansainvälisesti
    merkittävä lintukohde
  • Selkämeren kansallispuisto
  • Linnusto, joka on sekä laji- että yksilömäärin mitattuna Suomen runsaimpia

» Lataa esite

Vaativuus:

Keskivaativa

Soveltuvuus:

  1. Patikoijille ja vaeltajille
  2. Lintu- ja luontoretkeilijöille

Kesto:

3-5 tuntia

Reittimerkinnät:

Punainen värikoodi puutolpissa ja viitoituksessa

  • Tiedot
  • Palvelut
  • Kartat ja oppaat
Lietteiden reitti tutustuttaa Yyterinniemen hienoimpiin luontokohteisiin ja johdattaa myös Selkämeren kansallispuiston alueelle. Nauti rantametsien ja –niittyjen taianomaisesta tunnelmasta ja ihaile luontotorneista ruovikoiden reunustamille rantalietteille avautuvia maisemia. Yyterin lietteet on maan kuuluisin kahlaajien muutonaikainen levähdyspaikka, missä tavataan lähes 30 kahlaajalajia vuosittain. Täällä pääset tarkkailemaan myös näyttäviä ristisorsia. Muista siis pakata kiikarit mukaan!

Reittikuvaus

Reitille pääsee kätevimmin Langouran luontolavan ja Leveäkarin luontotornin pysäköintipaikoilta, mutta myös Yyterin uimarannan pysäköintialueen vierestä, jolloin reitin kokonaispituus tosin kasvaa. Reitin eteläosa kiertää ruovikkoisen Riitsaranlahden, pistäytyy Selkämeren kansallispuiston alueella ja tarjoaa mahdollisuuden ihailla maisemia ja tarkkailla lintuja Leveäkarin ja Huhtalan luontotorneista sekä Langouran esteettömältä luontolavalta. Yyterin lietteillä ja niiltä pohjoiseen on useita luontotorneja, joilta avautuu näkymä merelle, lietteille ja rantaniityille. Aivan pohjoisin osuus reitistä kulkee hiekkadyyneillä, missä reitti kohtaa Santojen lenkin. Lietteiden reitti kulkee suurelta osaltaan Preiviikinlahden Natura-alueella. Lahti on myös kansainvälisesti merkittävä linnustonsuojelualue.

Hyvä tietää

Langouran luontolava ja käymälä ovat esteettömiä ja Leveäkarin luontotorni puoliksi katettu. Langouran lavalla ja Sannannokan tornissa on alueelle tyypillisiä lintulajeja esitteleviä tietotauluja. Muuttolintujen reitti myötäilee Suomen Länsirannikkoa, joten Preiviikinlahti on varsinkin muuttoaikoina touko-, elo- ja syyskuussa yksi maamme linnustoltaan rikkaimmista alueista, sekä laji- että yksilömäärien puolesta. Lähimmät palvelut ja tulentekopaikka ovat Yyterin uimarannan alueella, Santojen lenkin varrella. Reitillä ei ole virallista lähtöpistettä, vaan sen voi aloittaa useista eri paikoista. Osa reittimerkeistä on ristisorsatolppia.

Vaativuus

Reitti on pääosin helppokulkuista tasamaata, mutta paikoin juurakkoisuus ja kivikkoisuus vaikeuttavat etenemistä. Korkeuseroa ei käytännössä ole ollenkaan. Reitillä on pitkiä pitkospuuosuuksia, jotka kaikki ovat hyväkuntoisia. Pitkosten lisäksi reitillä kuljetaan sora- ja hiekkateillä, metsäpoluilla ja hiekkadyyneillä. Pitkospuut, luontotornien portaat, juuret ja kivet saattavat olla liukkaita kostealla kelillä. Keväällä ja syksyllä Langouran ja lietteiden väliselle osuudelle saattaa kertyä kiertämistä vaativia vesilammikoita. Reitille kannattaa varustautua säänmukaisilla vaatteilla, tukevilla ulkoilujalkineilla, riittävällä määrällä eväitä ja nestettä sekä mahdollisesti myös taukotakilla. Kartta ja kompassi ovat hyvä tuki, mutta eivät välttämättömiä.

Reitin alkuun

Langouran luontolavan pysäköintipaikka (Huhtalanraitti 206)
N61° 32.293’ E21° 33.980’
Leveäkarin luontotornin pysäköintipaikka (Rantahaantien pää)
N61° 31.746’ E21° 36.383’
Yyterin aukio (pysäköinti: Yyterinsantojentien pää)
N61° 34.040’ E21° 31.547’

Julkisilla kulkuneuvoilla: Yyterin aukiolla on Porin paikallisliikenteen linja-autopysäkki. Lisätietoja: www.porinlinjat.fi

Kuva: Antti Mäkelä

Majoitus ja ravintolat

Yyteri Resort & Camping
www.suomicamping.fi/yyteri

Yyteri Beach Lomakeskus
www.yyteribeach.fi/fi/

Virkistyshotelli Yyteri
virkistyshotelli.fi/

Gofinland
www.gofinland.fi/yyteri/vuokramokit

Linkit

Visit Pori
Itäpuisto 7, 28100 Pori
www.visitpori.fi

Visit Yyteri –sivusto www.visityyteri.fi

Satakunnan maakuntaportaali www.satakunta.fi

Selkämeren kansallispuisto www.selkameri.fi/

Porin Lintutieteellinen Yhdistys satakunnanlinnut.fi/

Visit Satakunta (Satakunnan matkailuyrittäjät ry) www.visitsatakunta.fi

Kartta Yyterin retkeilyreiteistä

pori.fi/kulttuuri-ja-liikunta/ulkoilu
www.visityyteri.fi/yyterinniemen_retkeilyreitit

Reittitietoa myös Ulkoile porissa -palvelussa arcgis.pori.fi/storymaps/