Koskeljärven luontoreitti, Eura | 4,5 km

Eura

Nähtävyydet

  • Järvimaisema
  • Uhratun nuotiopaikka
  • Pyhäniemen laavu

» Lataa esite

Vaativuus:

Keskivaativa (epävirallinen luokitus)

Soveltuvuus:

Aloittelijoille, jonkin verran vaeltaneille

Kesto:

Noin 2-4 tuntia (edestakaisin 4-8-tuntia)

Reittimerkinnät:

Merkitty valkoisin vinoneliöin puihin. Merkinnät puuttuuvat ensimmäiset 2 km.

  • Tiedot
  • Palvelut
  • Kartat ja oppaat

 

Lounais-Suomen suurin mökitön järvi tarjoaa loistavan mahdollisuuden luonnossa liikkumiseen, lintujen tarkkailuun, sekä luonnon hiljaisuudesta nauttimiseen. Lähde matkaan yksin tai yhdessä, ja koe ainutlaatuinen luontoympäristö, ja sen vaikutukset omaan hyvinvointiisi.

Reittikuvaus

Koskeljärven kauniissa maisemissa kulkeva 4,5 km pitkä luontoreitti on janareitti. Tämä tarkoittaa, että reitti on kuljettava edestakaisin, jolloin reitin kokonaispituudeksi tulee 9 kilometriä. Reitin lähtöpiste sijaitsee Uhratussa, järven koillisrannalla. Uhratun parkkipaikalta liikkeelle lähdettäessä ensimmäisenä vasemmalla näkyy Uhratun nuotiopaikka. Reitin alkuosuudelta puuttuu reittimerkinnät, joten kannattaa muistaa, että vaikka nuotiopaikka on parkkipaikalta katsoen vasemmalla, itse reitti lähtee kuitenkin parkkipaikalta katsoen oikealle. Alussa kuljetaan pari kilometriä rantaviivaa mukailevaa pikkutietä, mikä tarjoaa loistavan mahdollisuuden nauttia kauniista järvimaisemasta. Hiekkatien varrella on myös muutama puupenkki taukoja varten. Ensimmäisen maastossa olevan opastekyltin luota reitti lähtee syvemmälle metsään, mukaillen kuitenkin lähes koko ajan rantaviivaa. Matkan aikana kuljetaan niin sekametsässä kuin kangasmetsässäkin ja reitti on osittain varustettu tunnelmallisilla pitkospuilla. Reitin lopussa Pyhäniemen laavulta löytyy nuotiopaikka, puuvarasto sekä käymälä. Myös teltan pystyttäminen laavun läheisyyteen on sallittu. Pyhäniemen laavu tarjoaa loistavan mahdollisuuden luonnon hiljaisuudesta nauttimiseen, sillä se sijaitsee melko lähellä järven keskiosaa, joka on määritelty luonnonrauha alueeksi. Näin ollen valtaosa äänistä joita kuulet, on luonnon ääniä, lintujen laulua, veden liplatusta ja lehtien havinaa. Pyhäniemestä kuljetaan samaa reittiä pitkin takaisin lähtöpisteeseen.

Hyvä tietää

Koskeljärven alue kuuluu Natura 2000-alueeseen monipuolisen linnustonsa ja suojeltavien luontotyyppiensä ansiosta. Tämä tarkoittaa, että alueen säilyminen riippuu olennaisesti alueen suojelusta ja hoidosta. Koskeljärven sanotaan olevan yksi maamme parhaita lintuvesiä. Koskeljärvellä voit nähdä esimerkiksi telkän, sinisorsan sekä kuikan. Koskeljärvellä pesii myös Suomen kaikki kuusi tikkalajia, ja esimerkiksi pyrstötiainen sekä varpuspöllö. Koskeljärven alue on arvokas myös siksi, että sen rannat ovat rakentamattomat ja se edustaa perinteistä suomalaista järviympäristöä luonnontilaisten rantojensa vuoksi.

Vaativuus

Reitti on suurimmaksi osaksi melko helppokulkuista, mutta vaativampiakin juurakkoisia ja kivikkoisia osuuksia löytyy. Korkeuseroja ei ole reitillä paljon. Reitti on osittain pitkostettu, ja on hyvä muistaa, että märkänä pitkospuut voivat olla liukkaat, joten varovaisuutta tarvitaan niillä kulkiessa. Varustussuositus: säänmukaiset vaatteet sekä hyvät ulkoilujalkineet, evästä ja juotavaa.

Reitin alkuun

Uhratun parkkipaikka

Uhratuntie, Eura
N60 57.999 | E22 8.9323

Julkisilla kulkuneuvoilla: Reitille ei pääsyä julkisilla kulkuneivoilla.

Kuva: Sonja Rytkönen 2016

Majoituspaikat

Siearavuori
Sieravuorentie 117
27650 Honkilahti
Puh. +358 (0)2 823 9690
Email: info@sieravuori.fi
www.sieravuori.fi

Gofinland
www.gofinland.fi/eura/vuokramokit

Linkit

Eura
Euran matkailuneuvonta
Sorkkistentie 10, Eura
Puh. +358 (0)2 839 901

Palvelut

Metsänhiipijä
Puh. +358 (0)40 735 0025 /Paula Mannerjoki
Email: paula@metsanhiipija.fi
www.metsanhiipija.fi

Metsähallituksen Retkikartta.fi

Luontoon.fi