Ihana päivä Koivistonkierroksella Jämillä

10.4.2017 | Vaellus | Teemu Saarinen

Olemme kaksi matkailun opiskelijaa Satakunnan ammattikorkeakoulusta Porista. Teemme  yhdellä opintojaksollamme matkapakettia kiinalaisille matkailijoille. Matkapakettimme kohdistuu Jämijärven kuntaan ja siellä paikkaan nimeltä Jämi. Jämillä kävimme tutustumassa ulkoilureitteihin ja muihin palveluihin. Ulkoilureitti, jonka me kiersimme, oli nimeltään Koivistonkierros. Koivistonkierros on 4,5 km pitkä.

johannakakko5

Lähdimme matkaan Niinikodalta, joka sijaitsee Jämin laskettelurinteen pysäköintialueen vieressä. Laskettelurinne on tehty Niiniharjunvatiin eli suppaan. Niinikodalta löytyivät Koivistonkierroksen reittiopasteet, joita oli sijoiteltu myös muualle reitin varrelle. Sää oli hyvin miellyttävä ulkoiluun, sillä ilma oli lämmin ja välillä aurinko paistoi. Matkaan lähdimme innoissamme ja avoimin mielin. Raikkaassa ulkoilmassa oli mukava kulkea. Tehtävänämme oli myös ottaa kuvia ympäristöstä, joka osoittautuikin lumoavan kauniiksi.

Koivistonkierros kulki avarassa harjumetsässä ja reitti oli suurimmilta osin helppokulkuista maastopolkua. Luonnossa oli paljon mustikoita ja puolukoita, joita myös itse maistelimme. Näytti hauskalta kun tasaisin väliajoin lähes jokainen ryhmästämme poikkesi polulta ja hapuili maasta marjoja. Lintuintoilijat voivat nähdä Hämeenkankaalla kangaskiuruja ja kehrääjälintuja, me emme niitä valitettavasti paikantaneet. Reitin varrella näimme kuitenkin myös paljon sieniä. Sienien lakeista oli laskeutunut limannäköistä kasvustoa, jota me ihmettelimme kovasti. Näytti siltä kuin jättietana olisi kulkenut polkua pitkin.

johannakakko2

Reitin varrella kohtasimme upeita maisemia ja kuulimme niihin liittyviä jännittäviä tarinoita. Näimme muun muassa Koivistonvadin. Koivistonvati on jääkaudella jään liikkeiden seurauksesta muodostunut harjukuoppa eli suppa. Koivistovadin laavulla paistoimme makkaraa ja löysimme kauniin näköalapaikan. Makkaranpaisto oli hauskaa ja kävellessä ehtikin tulla jo pieni nälkä. Tunnelmallisella laavulla oli mukava nauttia retkieväistä ja vaihtaa kuulumisia muiden retkeilijöiden kanssa. Siellä olisi viihtynyt pidenpäänkin.

johannakakko1kansikuva1

Meille kerrottiin myös Uhrilähteestä, joka on melko lähellä Jämikeskusta. Uhrilähteen veden uskottiin aikoinaan parantavan sairauksia ja sinne on vierailun päätteeksi heitetty uhriropo tuottaisi onnea ja menestystä tuleviin vuosiin. Uhrilähteellä kasvaa harvinaisia ja erikoisia kasvilajeja kuten esimerkiksi kevätlinnunsilmää ja lähdesaraa. Aiomme mennä käymään Uhrilähteellä seuraavalla vierailullamme.

Kävimme vierailullamme myös Korsukylässä Jämin lähellä. Sieltä löysimme mitä ihanimman, tunnelmallisen pienen kylän. Kylässä oli muutama rakennus, joissa voi järjestää esimerkiksi ruokailuja ja erilaisia kokouksia. Lisäksi löysimme sieltä kaksi saunaa, paljun ja kesäteatteria varten tehdyn lavan joen rannasta. Lavalta rantaan kulki hieno, kuin sota-aikainen tunneli kohti jokirantaa. Keskellä kylää oli myös puiden keskelle ilmaan asetettu teltta, jossa matkailijat voivat halutessaan nukkua. Mietimme, että miten ihmeessä sen sisälle pääsee ja meille kerrottiinkin, että keskeltä alhaalta telttaan menivät tikkaat, joita pitkin kiivettiin. Teki mieli kiivetä ja kokeilla tätä ilmassa olevaa telttaa. Nukkuminen siellä voisi olla hauskaa ja varmasti jännittävää.

Koivistonkierros on loistava kohde kaikenikäisille luonnossa liikkujille. Sinne voi suunnata perheen kanssa, sillä lapsillekin reitti on sopivan mittainen. Jylhät ja kauniit maisemat poikkeavat Satakunnan kuusimetsistä melko paljon ja ihmeteltävää riittää. Olisi hauska kokeilla myös mahdollisuutta maastopyöräilyyn, sitä järjestää Jämi Sports ja pyörät voi vuokrata heiltä reittikarttojen kera. Hauskaa oli myös nähdä Jämikeskuksella poroja. Poroilla oli yksi pieni vasa, jota kaikki kuvasivat innoissaan. Tuntui kuin olisi ollut Suomen Lapissa!

Kokonaisuudessaan meidän mielestämme reitti oli helppokulkuinen ja sopivan pituinen. Harjumaisemat ovat aina kauniita ja meitä miellytti erityisesti koskemattomalta, satumaiselta näyttävä luonto. Muutama kaatunut puu toi mieleemme jonkinlaisen taikamaisen maan ja teki mieli hypähdellä niiden yli. Olimme reitin jälkeen virkeitä ja iloisia. Tätä retkeä muistelemme vielä pitkään. Monipuolinen reitti oli todella positiivinen yllätys ja sen kulkeminen oli rauhoittavaa. Reitin monipuolisuutta lisää se, että ainakin osan siitä voi tosiaan ajaa myös pyörällä ja talvella hiihtää. Meistä reitti oli mukava ja voisimme mennä sinne toistekin.