Elämysretki Euraan

12.12.2016 | Elämys | Ronja jaakkola, Nea-Emilia Uutela

Kohteenamme oli Pyhäjärviseudun historiallinen ja kulttuurinen pyöräilyreitti, joka kulkee Euran, Säkylän ja Köyliön luonnon lomassa.  Neljänkymmenen kilometrin pituisella ympyräreitillä on monta kohdetta kauniissa luonnossa, joista osa on rauta-, pronssi- ja jopa kivikaudelta. Kohteissa törmäsimme mahtaviin esihistoriallisiin löytöihin sekä tarinoihin ihmisten elämästä; niistä on otettu selvää arkeologisten kaivausten perusteella.

Lähdimme aamuvarhain raikkaaseen ja sateiseen syysilmaan tutustumaan autolla reittiin, jonka olisimme muuten kiertäneet pyörillä, mutta valitettavasti sää ei ollut puolellamme eikä meillä ollut mahdollisuutta saada omia pyöriä paikan päälle. Lähdimme kiertämään reittiä ja seitsemän eri kohteen nähtävyyksiä.

uutela_nea_3

Katismaan saari

Aloitimme reitin Kauttuan ruukeilta, jossa pääsimme näkemään Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia, mm. jokisaunan, jota vuokrataan tilaisuuksiin ympäri vuoden. Kävelimme syksyntuoksuisessa aamussa ja saimme nähdä kauniin kokonaisuuden Kauttuan Ruukeista syksyn väreissä oppaan opastaessa reittiämme.

jaakkola_ronja_3

Syksyiset puut jokisaunaa vastapäätä

jaakkola_ronja_2

Värikkäät lehdet

Siirryimme sisälle ruoantuoksuiselle Kauttuan Klubille  jo hetken kaivatulle ruokailulle. Kylläisinä ja taivaallisesta ruuasta tyytyväisinä jatkoimme keittiömestari Jukka Luojukosken opastuksella Klubin yläkertaan katselemaan kauniita vanhoja huoneita, joista yhdessä kummitteli Valkea neito. Kummitus ei Jukan mukaan ollut kuitenkaan paha tai ilkeä, vain hieman mustasukkainen kauniille naispuolisille työntekijöille. Huone oli kuulunut kotiopettajattarelle eli Valkealle neidolle, joka hyppäsi ikkunastaan ja traagisesti taittoi niskansa ja menehtyi. Kun Klubin sisätilat olivat kierretty ja kummitustarinat kuunneltu, lähdimme autoilla varsinaiselle reitille.

jaakkola_ronja_5

Katismaan saari

Luistarin muinaispuistossa on muinaisia hautoja, jotka ovat mahdollisesti ensimmäisiä ruumishautoja Suomessa. Pääsimme näkemään myös haudoista löydettyjä esineitä, rahoja, koruja ja pukuja viikinkiajalta. Lukuisista muinaisista haudoista tunnetuin on Euran emännän hauta, jonka löytöjen perusteella on pystytty rekonstroimaan Euran emännän puku, sekä sen pronssiset yksityiskohdat ja korut. Puvun vihreät osat ovat värjätty suomalaisilla kasviväreillä, jotka ovat valmistettu mm. nokkosesta, kanervasta ja koivunlehdistä. Puvun sininen kangas on värjätty Intiasta tuodusta Indigo-kasviväristä ja näin ollen sininen väri kuvasti emännän varallisuutta. Myös korut, työvälineet ja aseet kertoivat varakkaista isännistä ja emännistä. Emännän kaulanauhassa on mm. 12 hopearahaa, jotka ovat peräisin eri maista. Eura on siis ollut kansainvälisen kauppareitin varrella ja yksi paikoista, jossa skandinaaviset viikingit ovat pysähtyneet kauppamatkoillaan. Puvun pääsimme näkemään esihistorian opastuskeskuksessa Nauravassa lohikäärmeessä.

uutela_nea_2

Luistarin muinaispuisto

jaakkola_ronja_7

Euran Emännän puku

Myös Euran Käräjämäellä on muinaisia hautoja, joita ei tosin ensin tunnistettu haudoiksi vaan 12 kiven muodostamaa ympyrää luultiin keskiaikaiseksi käräjäympyräksi. Tarinoiden mukaan kivien kerrottiin olleen lautamiesten istuimina, mutta arkeologisten kaivausten perusteella saatiin selville, että ”käräjäympyrä” onkin rautakauden hauta.

jaakkola_ronja_4

Käräjämäki

Reitin jo loppupuolella pysähdyimme paikassa, jotka kutsutaan Linnavuoreksi. Nousimme puiset rappuset ylös linnavuorelle, joka on jyrkkäseinäinen peltotasangolta nouseva mäki. Sen laelta vartioitiin tärkeitä rautakautisia kulkureittejä ja sieltä oli näkymät lähes kaikkiin Euran rautakauden lopun kalmistoihin. Uhkaavissa tilanteissa vuorelle sytytettiin merkkituli ja sinne paettiin vihollisia.

uutela_nea_1

Linnavuorelle vievät rappuset

jaakkola_ronja_8

Kuninkaan lähde

Viimeisenä, muttei vähäisempänä kävimme nopeasti poikkeamassa Kuninkaanlähteellä, ennen kuin jatkoimme kahteen lintutorniin. Kapusimme varovaisesti ylös torneihin ja yritimme välttää liukastumista sateesta märillä puisilla askelmilla. Torneista oli mahtavat näkymät vesistöille ja siellä olisi viihtynyt kauemminkin, ellemme olisi olleet jo kylmissämme sateesta. Kerkesimme kuitenkin bongata kaislikosta muutaman linnun, jotka jäivät puutteellisen lintutiedon vuoksi tunnistamatta.

jaakkola_ronja_1

Näkymät lintutornista

Totesimme, että reitiltä on helppo eksyä autolla varsinkin aamuhämärällä, joten suosittelemme katsomaan välillä karttaa sekä etäisyyksiä. Suosittelemme reitin suorittamista kesäaikaan, mutta mikäli reitin haluaa nähdä kauniissa syksyn väreissä niin kuin me sen koimme, kannattaa pukea lämmintä ja vedenkestävää vaatetta päälle, niin pysyy mielikin lämpimänä. Saimme kuulla paljon tarinoita Suomen historiasta ja kulttuurista, ne avarsivat näkökulmaamme oman maamme historiasta, mitä ei välttämättä koulunpenkillä pääse tapahtumaan. Suosittelemme reittiä niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille matkailijoille.