Elämyksellinen vaellusreitti Pinkjärvellä

24.5.2017 | Vaellus | Krista Ahonen, Eveliina Nyroos, Ilari

Lähdimme kohdevierailulle kohti Eurajokea aurinkoisena syyskuun aamuna. Päivän aikana oli tarkoitus vierailla Eurajoen erilaisissa matkailualan yrityksissä ja tutustua niihin lähemmin. Päivä alkoi vanhalla Ruikan myllyllä, josta jatkoimme matkaa seuraaviin kohteisiin Eurajoen kunnan matkailuoppaiden opastuksella. Kierroksen aikana vierailimme Eurajoen kristillisellä opistolla, vanhalla torpalla sekä Satakunnan vanhimmalla puukirkolla, joka on rakennettu vuonna 1731.

Viimeisenä saavuimme vaellusreitille Pinkjärvelle. Kohde on melko helposti saavutettavissa ja aivan reitin alkuun pääsee autolla. Vaellusreitti, jonka kuljimme, oli pituudeltaan 5 kilometriä ja sen kesto oli noin kaksi tuntia pysähdysten kanssa. Reitin alusta, eli aivan parkkipaikan vierestä löytyy kartta. Siihen on merkattu reitit, joita alueella voi kulkea. Viiden kilometrin reitti kulki järvenrannan vieressä melko kapeana polkuna koko matkan, mutta on kuitenkin helppokulkuista. Reitin varrelta löytyy kaksi pysähdyspaikkaa, joissa molemmissa on laavut, nuotiopaikka sekä ulkovessa. Koko reitti on merkattu punaisilla pisteillä puissa, joten eksymisen vaaraa ei ole.

Pinkjärven vaellusreitti on erinomainen paikka rauhoittua ja vain nauttia ympärillä olevasta luonnosta. Reitille on helppo löytää, se sopii vaikka paikallisille, jotka kaipaavat vaihtelua vanhoihin tavanomaisiin lenkkimaastoihin. Reitti on melko lyhyt mutta kuitenkin tarpeeksi pitkä täyden luontoelämyksen saavuttamiseen. Reitille ei kuuluu mitään ylimääräistä hälinää, joten voit nauttia kaikessa rauhassa luonnon omista äänistä ja maisemista.

kuva5ahonen

Kuva Ruikan Myllyltä. Rakennuksen historia alkaa jo vuodesta 1922. Myllytoiminta kesti vuoteen 1980, minkä jälkeen seuraavan kerran myllyllä alkoi tapahtua muutoksia vuonna 2010. Ruikan Mylly Oy perustettiin uudestaan ja se toimiikin nykyään hyvinvointi- sekä virkistyspalveluita tuottavana yrityksenä.

kuva7ahonen

Kuva Välimaan perinnetorpalta. Torpalla eletään 1930-lukua. Kaikilla vierailijoilla on mahdollisuus tutustua tuon aikakauden kotitöihin, ruoan valmistukseen ja eläinten hoitoon. Oma vierailumme oli kuitenkin sen verran lyhyt kiireisen aikataulun vuoksi, joten ehdimme vain kiertää tilat läpi sekä kuunnella oppaan tarinoita paikasta, sen historiasta sekä nykypäivästä.

kuva9nyroos

Kuva Pinkjärven vaellusreitiltä. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen, mikä teki vaellusretkestä entistä mieluisamman. Niin kuin jo aiemmin mainittiin, oli reitti erittäin helppokulkuista ja kuten kuvasta näkyy, oli myös maisema erittäin miellyttävä koko matkan.

Vaellusreitin varrelta löytyy kaksi laavua, joissa molemmissa on mahdollisuus nuotion sytytykseen sekä hurjimmille retkeilijöille vaikkapa yöpymiseen. Molempien laavujen luota löytyi lisäksi ulkovessa.

Kuvassa Satakunnan vanhin puukirkko, joka on rakennettu vuonna 1731. Kirkko oli erittäin tunnelmallinen ja hyvä kuntoinen. Oppaan mukaan kirkossa järjestetään edelleen vihkitilaisuuksia.